Tuesday, December 25, 2012

urban zakapa..

video

how should i say this


aku...berjalan-jalan di hadapan....pentas...

senyum...kehulu hilir alih slide....

kelam kabut...

suara bertukar....serius...pstu gelak lagi...

tido....pstu slapping......

tkde yg move on pon...

dgr lagu urban zakapa.....

gigit jari...bangun mandi...tpi berhenti di pintu...termenung...

how can i say that i live well when nothing's going well.......

no one will make me move.....

cry...feel like useless.....drawing........n drawing........

of coz i hate you.......

i hate being myself......

this big body won't listen anymore...........

Saturday, November 17, 2012

how i wish ur life is mine


problem and more problem....

i can't ever bear it and i just want to sleep and never wake up

no gut to face it....

my brain start to translating everything in english....

i don't know why but it happen

my heart ache.....my brain is stuck can't even thinking how to solve it....

and then there's only a thing that i can do....

sleep....ya sleep....sleep sometimes is the best solution....

just let me sleep.....

yah...for a while......

.

could you please let me go for a while

Saturday, November 3, 2012

kang ma ru


kang ma ru...

why i kept fall in love with this skinny guy....

it is because....he always look calm....

if he isn't....he try to pretend nothing happened.....

u know what.......i don't know...if i'm going to make it...kalau jadi mamat tu

tapi sure...saya takkan menyerah kalah untuk hidup

saya ada islam....saya ada tuhan....

tahu tak apa yang saya selalu perhatikan....

hidup muslim tu kosong macam mana pon...x la sekosong hidup non-muslim

tapi malang nyer seorang muslim itu bila dier tak gunakan masa dengan betoi

macam aku sekarang

Wednesday, October 31, 2012

Obesiti! kurang kurang kurang.avi

Thursday, September 20, 2012

muhasabah saya pada pagi ini


Dr Yusuf Qaradawi pernah menyebut dalam bukunya, Fiqh Awlawiyat:

“Manusia tidak boleh dinilai dari banyak bilangannya atau besar ukuran tubuhnya. Maka begitu jugalah umur manusia, tidak seharusnya dipandang dari panjangnya (lamanya hidup) kerana terkadang manusia diberi umur panjang tetapi tidak ada berkatnya. Manakala ada orang yang singkat usianya tetapi dapat berbuat banyak, melakukan pelbagai kebajikan, dan malah melakukan amal yang TERBAIK.”

Ada orang yang mengira, bila dia diberi panjang umur, mungkin dalam kehidupan atau pemerintahannya, itu adalah tanda dia dirahmati oleh Allah.

Hakikatnya tidak semesti begitu.

Ramai orang yang hidup lebih lama, tetapi maksiatnya banyak.
Ada orang yang hidupnya hanya seketika, tetapi kebaikannya banyak. 











"nak kenal sikap seseorang lihat saja pada solatnya sebab solat kunci peribadi muslim",






-jika solatnya tertib, sikapnya seorang yang teliti
-jika banyak sunatnya, sikapnya seorang yang rajin
-jika bersih pakaian solatnya, sikapnya mementingkan kekemasan
-jika tidak khusyuk, sikapnya suka berangan-angan
-jika solatnya tidak di awal waktu, sikapnya suka bertangguh
-jika sekadar solat, sikapnya melepaskan batuk di tangga
-jika sering meninggalkan solat, orangnya jauh dari pegangan agama
dan sebenar-benar solat itu mencegah diri dari kemungkaran..


Kehidupan ini adalah untuk mencari keredhaan Allah SWT.
Syurga adalah kampung halaman kita, dan ke sana kita ingin dikembalikan.







Dunia ini adalah ladang, tempat bercucuk tanam untuk kita kutip hasilnya di akhirat sana.

Manusia yang kehidupannya berkait dengan akhirat, tidak akan hidup dengan kehidupan yang sia-sia. Kerana dunia adalah saham buat dia mendapatkan redhaNya, rahmatNya, dan syurgaNya.

Maka jadilah kita anak-anak akhirat, yang berjalan di atas muka dunia.











-aduh sedih la pagi ni...perancangan dah rapi tapi perancangan Allah lagi rapi.................jangan diratapi waktu yang pergi...yg dihadapan masih boleh dibaiki......Allahummasolli a'la muhammad.........tunjukkan aku jalan yang benar Ya Allah

Monday, September 10, 2012

raise ur hands to make dua' if u are getting weaken


"manusia-manusia itu memujimu kerana apa yang mereka sangka ada padamu, maka jadilah engkau pula mengeji dirimu kerana apa yang engkau tahu mengenainya"




Apabila dipuji, berdoalah seperti mana Sayyiduna Abu Bakar as-Siddiq berdoa,

اللّهم أنت أعلم بي من نفسي وأنا أعلم بنفسي منهم. اللّهم اجعلني خيراً مما يظنون واغفر لي 
ما لا يعلمون ولا تؤاخذني بما يقولون



"Ya Allah, Engkau lebih mengetahui keadaan diriku berbanding diriku, dan aku lebih mengetahui keadaan diriku berbanding mereka. Ya Allah, jadikanlah aku lebih baik daripada apa yg mereka sangka, dan ampunilah aku pada perkara yg mereka tidak ketahui, dan janganlah menghukumku dengan apa yg mereka katakan."

Allah mencela orang yg suka dipuji dengan apa yg tidak mereka lakukan. Firman Allah di dalam Surah Aal Imran, ayat 188,


"Jangan sekali-kali engkau menyangka (Wahai Muhammad, bahawa) orang-orang yang bergembira dengan apa yang mereka telah lakukan, dan mereka pula suka dipuji dengan apa yang mereka tidak lakukan - jangan sekali-kali engkau menyangka mereka akan terselamat dari seksa, dan mereka pula akan beroleh azab yang tidak terperi sakitnya."

the success of small part determine the succes of more bigger part


i'm fail to work on my project

i'm fall behind..

it's hurt

i try to write in english.....self talking in english...

everything is english....

i'm struggle though....

still in the middle of discussion

just want to screw up with this engineering thingy....

but can't

because abah n emak is not well lately......

they r sick.....

i don't know if time provided for me is enough for me or not.......

me also not too well......

will i ever got a chance to prove something

everything is clinging to me tightly now...

Friday, September 7, 2012

chatting with foreigner


it's really hard for me to talk in english nowadays....

i'm just suck at it....

then, i try to chart with foreign people...hope...it get better...

improve my english

Friday, August 17, 2012

burning devil


Saya sangat suka tulis diari...

itu adalah cara saya meluahkan perasaan....

akhirnya diari yang bertajuk devil may cry....

iaitu  diambil sempena nama game dan ada reason tertentu kenapa diberi nama sebegitu.....di bakar....

kenapa devil may cry...

sebab devil=diambil sempena nama evil...evil=jahat,devil=penjahat...penjahat itu saya

may cry=refer to the devil want to go back to fitrah.....she always want to be better....repent

but the word may itu menunjukkan uncertainty dalam kehidupan dia.....

she always the devil....

sometimes she do evil thing even she doesn't want to do it...

and then she cry.....

even though no cry been shown....

but deep inside her heart.....

you know...there's so much pain she had to bear for....

she just the one that is born with such abnormalities....

sometimes, she wonder is it true ther's always light at the end of the road....

because she always keep repeating the same mistake...

she's not only got a mental illness...her heart also not feeling well......

she's merely dying...........

because she was so evil....no one will remember her.....since she was kid untill now...

but she always know that she have Allah.....and she always know that Allah is forgiven......

HE always reemember her....

Eventhough she doesn't have anyone in this world....she keep in her heart....

Ya Allah hatiku ini selalu lalai....keseluruhannya aku sungguh lalai....tentukan la apa yang terbaik untuk ku....

apabila dia buka surat yang ayah dia tulis dia tersenyum....walaupun perkataan2 simple je di atas kepingan kotak...

apabila dia terpandang kotak dengan perkataan wani gilark...dia tersenyum...

namun hari nie....bila dia membuka diary devil may cry.....

dier berasa gembira....dan...sedih

"maaf......sampai sini sahaja aku dapat menulis di dalammu, buku......kau menimbulkan curiosity kepada orang sekeliling....bersemadi lah dikau di dalam api....."


God always listen to us...eventhough no one will care about us or even we really want to care about the people that do not want our care.........so stick to what you are....

Gwenchana........



Wednesday, August 15, 2012

bila tak kisah berlegar di kalbu



Saya bersembang 2,3 mesej dengan kawan saya….

Saya orang nya susah nak tinggal orang yang kenal…
Ada masa…lebih kredit….teringat2…hantar la 2,3 mesej…..
Saya orangnya tak berapa nak kaya…….nak kol tak berapa nak mampu….
Kalau tak mampu sangat pun…cukup la doa…
Saya tak berapa nak baik….x berapa nak disukai human being…..begitu juga animal being…baby being?....folk being?...roomate being?..sister being….dan juga being2 yang lain
But saya akan tetap berdiri di sini…buat tak kisah…masih sukar untuk menepati janji….menepati masa lebih tepatnya….
Tapi bukan itu yang saya nak ceritakan sebenarnya….saya nak ceritakan betapa…….just read the story below
Satu hari saya kol mak..abah saya..sembang….tanya….”mak masak apa puasa ni?”….lalu mak saya pun jawab….”ala…masak biasa-biasa saja…cukupla berbuka kami bertiga”…..saya pun dengan sifat tak kisah “…oooo…kude(bhasa korea)…..” ataupun…”oh sokka(japan)”…
Tiba-tiba saya teringat kakak saya…lalu saya pon kol la..
“kakyan bawak lauk yang mak bawak…”saya lagi sekali dengan sifat x kisah..ulangi perkara yang sama……
Letak je telefon…..i tell myself…….mommy cook something special but she did not want to hurt my feeling as well……
Cerita berikutnya hamper sama…tapi lain
Saya hantar mesej kepada kawan saya….
“pasti seronok berbuka dan bersahur bersama-sama”
Lalu kawan saya blas…
“mana ada….biasa-biasa sahaja kami di sini…”
Alangkah seronoknya dapat berbuka bersama keluarga perantauan x gitu…keluarga perantauan=kawan-kawan yang merantau bersama…..
Dan saya berfikir…maybe she did lie..maybe not…whatever it is she did not want to hurt my feeling….
Lost word…………………

Right after the incident…people just scared to use my thing….takpe saya tak kisah….the word tak kisah….mengisahkan orang lain tak gitu………bila saya kisah….i just work it out myself sampai the feeling back to tak kisah……….

japanese season ma




Baru-baru nie…saya banyak tengok cerita jepun…

Cerita jepun penuh dengan pengajaran….

Jarang sekali saya tengok cerita korea saya rasa semacam ini…..

Sometimes….cerita…..we have to accept the fact that sometimes it is too impossible for reality…but setiap di penghujung cerita pasti ada sedikit pengajaran tak gitu…

Lain rasanya bila tengok cerita love rain dengan zenkai girl
Latest j-drama yang saya sedang dalam proses tuk habiskan….

Zenkai girl,code blue season 2, and cerita 37 sai de ishna ni natta boku…
Semua cerita yang agak benefit tuk fill in your life….

Of course al-quran jadi panduan tapi tak salah jika ambil sedikit pengajaran dari cerita-cerita sebegini…..

Oh sebelum tu…cerita k-drama brain juga agak ok la untuk ditonton…..

Saya jadi bosan dengan k-drama sebab terlampau sarat dengan romance…..

Sekali-sekala layan cerita tanpa romance terlebih2…kan sedap…lagi light…
.
Oh…mari kita review cerita zenkai girl….

Kalau ada masa tengok zenkai girl…..

Rasa macam beruntung nye kita hidup ni….

Alhamdulillah…..sepanjang hidup saya sehingga kini….dekat rumah makan nasi dengan garam…..tak pernah lagi makan bubur sebab beras takde….

staz saif berbicara...mengetuk iman



Ketika ini saya termenung panjang bagaimana untuk merasai kebahgiaan itu.
Saya ada berkata kepada kawan-kawan saya

“jika saya diberi peluang untuk memilih kos yang berlatarkan engineering” tapi itu lah hakikat sesuatu perkejaan. 

Tidak pernah ada sesuatu kerja yang terlalu mudah…..kesukaran itu ada sahaja di mana-mana…malah saban hari dalam kehidupan kita, ada sahaja badai yang menimpa….badai tersebut yang Allah timpakan kepada kita melatih kita agar lebih kuat…lebih bersedia dengan badai yang lebih besar di masa hadapan…….

Nikmat kesenangan itu datangnya setelah kesusahan……..maka berbahgia la orang yang sedikit itu….orang yang sedikit yang dimaksudkan adalah orang yang bersyukur. 

Petikan dari tazlirah ustaz hasrizal-syukur itu jika diterbalikkan perkataannya akan jadi kasyara….iaitu bermaksud terbuka….terbuka hijabnya untuk melihat perkara yang dia ada…yang digunakan untuk memuji Allah,,,berapa banyak nikmat yang harus disyukuri…..berbeza pula dengan orang yang kufur….pandangannya terhijab dari perkara-perkara yang dia ada…..sentiasa berkeluh kesah dengan perkara yang mereka tiada……..

Alhamdulillah awal pagi yang indah,di isi halwa telinga dengan tazkirah ustaz hasrizal……hari yang baik untuk mulakan kerja…………..InsyaAllah ada rezeki jumpa saya di industry…..engineer itu satu kerja…pelatih di latih untuk kerja yang sebenar…takutnya saya terhijab yang saya ada……….jom jadi hamba yang bersyukur…

copy dari fb


Tanda-tanda hidup kita tak berkat ialah :

1. Duit banyak, tapi cepat jer habis.
Tak tau duit pergi mana. Pendapatan bertambah, tapi asyik tak cukup jer. Duit banyak dihabiskan pada benda yang sia-sia. Patutnya bila duit dapat banyak, sedekah pun kena la bertambah. Tapi tak, kita jadi makin kedekut. Sedekah tak bertambah, duit tetap habis ke tempat lain.

2. Buat kerja, tak siap.
Projek ada macam-macam, idea banyak, tapi satu pun tak berjaya. Macam-macam usaha dibuat, macam-macam projek kita cuba nak lakukan, tapi semuanya tergantung. Semuanya tergendala. Satu pun tak berjaya. Kalau ada yang menjadi, tapi tak seperti yang dirancangkan.

3. Buat sesuatu, tak dapat manfaat.
Baca buku banyak, tapi ilmu satu pun tak lekat. Nasihat orang pandai, tapi diri pun tunggang langgang.

4. Masa habis dengan sia-sia.
Kononnya sibuk, tapi sebenarnya banyak masa dihabiskan dengan perkara yang sia-sia. Leka main fesbuk, leka tengok TV, leka berborak dengan kawan, leka main game, leka melepak dengan kawan-kawan. Tapi nak luang baca Quran 5 minit sehari pun tak boleh. Solat pun akhir waktu. Solat tak sampai 5 minit. Zikir langsung tak amal. Malah nak berdoa untuk diri sendiri pun malas.

heningnya malam itu


Saya termenung panjang lepas isya’…

Kenapa…saya spoil di saat akhir….

Saya terbayang-bayang kertas peperiksaan…

Terasa baru semalam saje saya jawab….

Tapi dah 3 minggu berlalu…..

Kadang-kadang bila saya rindu….

Saya akan hantar mesej kat kawan-kawan….

Tak mengharapkan balasan…..

Kalau ada…ada…..kalau takde….InsyaAllah nanti jumpa lagi….

Saya duduk diam dalam kegelapan ni….

Roommate dah tido….

Apa saja dalam dunia ni saya hebat…..

Hebat menipu diri sendiri?

Oh saya lupa perkataan hebat terlampau high standard untuk saya….

The real one is apa saja yang saya reti,,

Saya selalu bayangkan saya bukan wani….

Saya sakit…..sakit…untuk suatu kenyataan bahawa saya syazwani……

Hari ni juga saya tulis impian saya 10 kali…..benda yang sama

Saya akan spoil kan saat akhir…………..

Saya nanges kuat-kuat…

Terima kasih untuk cerita code blue……….sekurangnya menghibur hati

Thursday, June 14, 2012

aceceh.....hebat sangat ke?



Last time i’m talking about how offended i am....
But did i ever thinking about how people are offended by my behaviour....somehow.......
Muhasabah...muhasabah......
Hari tu aku ada dua paper.....
Serabut gila....
Aku pon tak tau nak stadi apa...kawan aku konfem tau.....
Aku kan tak berapa nak cerdik.....bab hafal and hafal nie.....
Aku duk kusut.....
Dalam 12 jam aku kat lebri mungkin 3 jam aku betol2 stadi.....
Pastu aku pon kalut......pastu aku teringat ustad cakap....
Kalu solat konpem smua keje selesai....
Aku pon solat awal....
Well......lega....
Tpi riso.....hahahahahahaha.....sbb trlmpau rilek...petanda four flat tuh....amin.....

Wednesday, June 13, 2012

that is how the bond break



Satu hari...i met my friend...and i have so much dating with all my old friend last week until forgetting that i’ve meeting on that one day....only that one day......just let my friend ...frustrating...how come I’m not attend this annual grand meeting....
The story began when i start to tell my friend how i was surviving through all those weeks...and how  offended  i am by only listening to that phrase....my friend just laugh and tell me that “are you out of mind on that day...”....
sure, i was....
i’m sleeping with all those words and when i wake up...the same thing keep going on and on.
actually....on the "NORMAL" day.....that things never ever cross on my mind...or my heart.....
yet...when people say they don't ever care about you....what is the best response that you should give....

Struggling with all the things...i can’t bear anything that stress me out any longer ...that is how i told her
I can’t erase all the things from my mind as the days go on......and starting to lose the faith to be together...only thinking about myself. it is not that i choose to isolate my life from others........it’s because i really need some time to recover...

Mungkin kisah silam kita...kita pernah melukai orang dengan cara yang sama....and  it turns to us back.....moralnye

wrap up semuanya...i told my friend 

“i don’t think i can win over her...she got everything that i have...but i don’t have any single thing that she have.....so i just let it go....it’s only wani....no one care...tunggang terbalik pon...it’s only wani......no one care....”

Then my friend say......
“i do care bout you...your relative care about you...Allah care about you...that’s why HE test you with this kind of problem...HE just want you to turn back to HIM...penuh kehambaan.....penuh rasa kesyukuran...penuh pengharapan.”

Speechless on my seat.....
Thank you Allah for giving me this kind of friend....... i’m nothing without Allah.....




Tuesday, June 5, 2012

process control...

hari nie stadi process control

sampai aku lupa semua...

lupa...password fon...password portal...

lupa bapa rakaat semayang...

lupa nama?....

dasyat

Sunday, June 3, 2012

MEGI


makan megi cup kat luar seven e....

sungguh sedap.....

nie la hidup orang bujang...pernah try ka......

bayar sikit ja....

jimat......

Saturday, June 2, 2012

don't know why


sitting here...write some trashy thingy........

i may leave but please never asked me to.....

because i only need sometimes to hold back everything...

bercakap belakang kira mengumpat taw.....

bercakap depan lagi sakit tpi honest.......

i'm grow up... 22 already...so how old are you now......

my junior going to egypt.....continue med studies...

chukahe......

hope to see her in few years....

i said to her....

aku tidur di mana-mana saja tempat yang aku selesa...

makan bila  time lapar kat mana-mana saja yang halal.....

aku cakap dgn sapa saja aku selesa....

meet new people everyday

i'm penniless....but still enjoying everything........

aku tak pandai...x rajin juga....tapi aku baca gak la note...wlu pikiran melayang

memenuhi kewajipan ja........

life macam nie best juga......

simple....

so kau kat sana jgn lupa belajar smbil enjoy

Tuesday, January 31, 2012

sorry...sorry.....suju

"aku akan hancurkan hati orang-orang yang dia sayang berkali-kali sehingga tiada harapan untuk dunia ini.yang ada hanya harapan untuk Dia ,bagi yang mencari CINTA ILAHI,Bersedialah menerima hakikat ini"

-Sheikh Abdul Kadir-





Bilamana seseorang mengatakan tentang kelemahanmu, maka janganlah kau bersedih; kerana ia menunjukkan kau masih seorang manusia, dan Dia masih memberi peluang untukmu menambahkan ganjaran pahala dengan memperbaiki dirimu...


(just a quote for my plain mind.......)


22 only comes once...and i'll promise to myself to be better than before....

for some reason.....after a long hiatus....i just wish...i'm not exist in your life friend....

frankly, i don't know for how long you should endure all those feeling...

really irritated maybe......i'm sorry for everything...................

as for myself...i'm looking forward for a better opportunity...

may Allah lead me to the right path...

peace....

p.s: why dr. yeoh always say "sorry i'm not accepting anything from you"........